Az első hat lépés

HTML Online Editor Sample

Ha okos vagy és van öt perced, tanulj meg gózni!

Ha kipróbálnád magad, játssz a  számítógéppel!

Ha már megvered a számítógépet, irány a KGS!

Ha a KGS-en nyerni szeretnél, akkor itt a helyed!

Ha élőben szeretnél gózni, keress edzőpartnert!

Ha azt hiszed, tudsz gózni, nézz el egy versenyre!

Gójáték a Facebookon

Képek

Feladvány

1988, Hamburg: Pocsai Tibor Európa-bajnok

2011.07.19. 07:00 | tenuki | 3 komment

Idén lesz 22 éve, hogy Pocsai Tibor Európa-bajnok lett. Ez a magyar gó eddigi legnagyobb eredménye, azóta nem tudta senki megismételni vagy túlszárnyalni. Tibor 1982-ben a koppenhágai EB-n 3 kyusként egy speciális rekordot állított fel: a kihívásos mellékversenyen 86 (!) partit játszott le két hét alatt. Ezen a versenyen 1 órás gondolkozási idő volt, és mellette minden más versenyen is elindult, így nem sokat aludthatott két hét alatt. Öt év múlva Tibor 4 danos volt, és az 1987-es EB után úgy döntött, hogy a következő évben ő lesz az Európa-bajnok. Nyilván senki sem vette komolyan, de ő az egész következő évet végigtanulta, és úgy ékezett meg az EB-re, hogy tudta, ő a verseny rejtett esélyese. A második fordulójában ennek ellenére rögtön lezakózott egy gyengébb 5 danostól. Sokan ilyenkor összetörnének, de Tibor képes volt felállni, és minden partijában borotvaélen egyensúlyozva végül a döntőig jutott.

A fináléban Tibor egyértelműen esélytelennek számított a holland Ronald Schlemper ellen. Schlemper többszörös Európa-bajnokként és toronymagas esélyesként (ennek megfelelően a történetek szerint nem túl alázatosan) ült asztalhoz. A parti jól indult Tibornak, a stílusának megfelelő agresszív támadással kezdett, de túlfeszítette a húrt, és komoly hátrányba került. Ezután Schlemper vezetett 50 lépésen keresztül, és éppen, mikor leegyszerűsíthette volna a partit hirtelen meghalt. Ebben a partiban az a legtanulságosabb, ahogy Tibor egy előnyös állást végigvitt a győzelemig. Schlemper mindent bevetett, hogy visszahozza a partit. Ilyen nagy tét mellett sokan megremegnének, de Tibor megalkuvás nélkül, mindig a legélesebb variációt választva verte vissza fehér próbálkozásait.


http://gokifu.com

Címkék: történelem európa bajnokság pocsai tibor

A bejegyzés trackback címe:

https://gojatek.blog.hu/api/trackback/id/tr32994815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bárdos Zoltán 2011.07.21. 13:29:06

Fantasztikus élmény volt személyesen követni ezt a diadalt. Otake egy nagy teremben élőben kommentálta a történteket. El voltunk kettyenve, amikor már odaadta győzelmet Schlempernek. Annál nagyobb volt az örömünk, amikor Tibor mégis fordítani tudott!
Csaba! Honnan szedted Otake kommentárját?

tenuki 2011.07.21. 18:45:59

@Bárdos Zoltán: Pár éve megszálltam valakinél egy versenyen, és a házigazdának megvolt az eredeti, 1988-as EB-füzet. Elkunyeráltam.

Bárdos Zoltán 2011.07.22. 18:56:05

Aztán közben magam is rájöttem, hogy valószínűleg az a füzet lehetett a forrásod (a magamét még nem bányásztam elő).
süti beállítások módosítása