Az első hat lépés

HTML Online Editor Sample

Ha okos vagy és van öt perced, tanulj meg gózni!

Ha kipróbálnád magad, játssz a  számítógéppel!

Ha már megvered a számítógépet, irány a KGS!

Ha a KGS-en nyerni szeretnél, akkor itt a helyed!

Ha élőben szeretnél gózni, keress edzőpartnert!

Ha azt hiszed, tudsz gózni, nézz el egy versenyre!

Gójáték a Facebookon

Képek

Feladvány

Google AlphaGo

2016.01.28. 14:27 | tenuki | Szólj hozzá!

A Google egy olyan eredményt publikált tegnap, amire a legtöbb szakértő még egy évtizedet jósolt. AlphaGo nevű programjuk 5:0-ra leiskolázott egy nagyon erős gómestert. 

Ezek mind tegnapi hírek:

BBC  , CNN  , ABC news, Nature , Wired, Gizmodo , Google

Ez talán jelzi, hogy ez éppen egy olyan pillanat, amikor érdemes egy kicsit kinézni Magyarországból a nagyvilágba, hogy képben legyünk mi történik éppen körülöttünk. (Disclaimer: az életemből két évtizedet áldoztam a góra, viszonylag erős játékos vagyok.) Magyarul először a hvg.hu kapcsolt, majd a 444.hu is összecsapott egy kis cikkecskét. Ma pedig volt egy rövid hír az indexen, MTI hír alapján… Pedig a Google egy olyan lépést tett meg, amire a legtöbb szakértő még egy évtizedet jósolt. 

 Pár következmény

1, A Google nagyon elverte a Facebookot egy preztizs-jellegű mérföldkő elérésében. A Facebook önmarketingben erős CEO-ja a Nature cikk megjelenését megelözö nap posztolt egyet, hogy a saját gó robotuk, darkforest nagyjából egy haladó amatőr játékos szintjét érte el, és ezzel hatalmas áttörést értek el. Ezzel együtt persze még mindig több százezer ember van, aki erősebb a Facebook robotjánál. Ehhez képest a Google AlphaGo 5:0-ra vert el egyet a legjobb 1000 gómester közül.

2, Az AlphaGo fejlesztése a Google által 2014-ben felvásárolt londoni DeepMind-nál folyt. Szerintem nagyon fontos jelzésértéke van, hogy a mesterséges inteligencia egy ilyen alapkutatás jellegű fejlesztése nem Amerikában, hanem Európában folyt.

3, A Google már tavaly októberben publikussá tette a kódjait, elérhető és letölthető minden itt. Ez azt jelenti, hogy a technológia nagyon gyorsan fog terjedni, az alkalmazési lehetőségek gyakorlatilag korlátlanok. Emiatt nagyon sok ember fog teljesen alkalmazhatatlanná válni. Nagyon gyorsan újra kell gondolnunk a társadalmunkat, munkaerőpiacunkat, jogrendünket.

 
Az áttörés

Kaszparovot 20 éve verte el a Deep Blue. Az akkori eredmény, bár sokkoló volt, mégsem volt ennyire ijesztő, mert a brutális számítási kapacitás mögött egy viszonylag egyszerű kiértékelési algoritmus volt, ebben az értelemben nem lehetett mesterséges inteligenciáról beszélni mögötte. A góval ez a brute force hozzáállás nem működött, egyrészt nincs olyan egyszerű kiértékelési ökölszabálya, mint a sakknak, másrészt pedig a lehetséges lépések száma nagyságrendekkel több. Azóta az AI kutatásnak nagyjából a Turing teszthez hasonló kaliberű kihívásává vált a gó.

Tíz éve volt egy nagyobb áttörés, amikor elterjedtek a Monte Carlo alapú programok. Ez kábé arról szólt, hogy a gép minden lehetséges lépésre mintát vett az összes véletlen folytatásból, és ez kellő számítási kapacitással kombinálva egy használható kiértékelési algoritmust adott. Ezzel a progamok szintet ugrottak ugyan, de így is csak egy viszonylag közepes erejű játékos szintjét hozták. Hiányzott a programokból az, ami az emberi tanulás alapja: hogy tanulni tudjon a saját vagy más hibáiból. Hiába hibázott egyszer, a véletlen lejátszások miatt legközelebb is ugyanolyan eséllyel lépte ugyanazt a rossz lépést.

Ezt oldotta meg a Google. Akit bővebben érdekel, annak itt egy technikai leírás, röviden összefoglalva: az AlphaGo egy hatalmas emberek által játszott adatbázison lett betanítva. Ezt tovább finomította azzal, hogy rengeteget játszott saját magával. A nagy áttörés az volt, hogy egy megtanult sémát a tábla minden pontján felismert a gép, nagyjából úgy, mint egy ember. Ehhez ugyanazt a technológiát használták, mint azokhoz a szürreális képekhez, amik fél éve járták be a netet.

 

Az eredmények


Tegnap a Google rögtön kihívta Lee Sedol-t, a ma élő egyik legerősebb gómestert egy 5 játszmás mérkőzésre. A meccs díjazása 1 000 000 dollár lesz. Erre még márciusig kell várni, de az eredmény valójában már mindegy is: a mesterséges inteligencia áttört, sokkal hamarabb, mint bárki gondolta volna.

Címkék: Google AI AlphaGo

KGS Dühöngő és Gó szakkör a Fazekasban

2015.01.18. 20:01 | thundergod | Szólj hozzá!

Üdv mindenkinek, itt Pepe!

Első blogbejegyzésem ide rögtön egy kis önreklám lesz de nemrégiben indítottam egy pontversenyt - közösségépítés és fejlődési lehetőség címszó alatt-  a KGS-en ahova várok mindenkit sok szeretettel! A verseny a KGS-en a Dühöngő nevű szobában zajlik(amit under social/szociális szobák alatt lehet megtalálni)

 Szabályok:Kihívásos rendszer, tehát bárki játszhat bárkivel.Minden hónapban új forduló.  -1 köves handicap (közös megegyezés alapján lehet kevesebb), ugyanazzal az ellenféllel maximum 5 parti játszható 1 fordulón belül,a minimális időbeállítás 20 perc,3X30 másodperc byoyomi.(közös megegyezés alapján lehet több) Győzelemért 3,döntetlenért 2-2 és vereségért 1 pont jár. Komi egál parti esetén 6 pont,előnykövesnél 0.Az eredményeket nekem kéne emailben vagy KGS-en elküldeni . Az első helyezettnek 5 ,a másodiknak 4 , és a harmadiknak 3 tetszőlegesen kiválasztott partiját kielemzem. De minden résztvevőnek legalább egy partiját megnézem(érdemes a legizgalmasabbat kiválasztani:)) Valamint Mérő Csabának köszönhetően az első helyezett könyv jutalomban is részesül!

Fontos:élőben is(pl góklub) lehet versenypartikat játszani de akkor le kell jegyezni a partit és a KGS-re fel kell tölteni dátummal ellátva.(avagy nekem elküldeni)

Jelenleg 17 résztvevő van,most zajlik a 2. forduló. Tervbe van véve hogy minden héten lenne egy speciális esemény a résztvevőknek, szimultán, elemzés, előadás stb. Hamarosan érkezni fog egy honlap is a versenyhez ahova felkerülnének kielemzett partik, feladványok,cikkek, érdekességek.

A verseny célja többek között fejlődési lehetőség biztosítása azoknak akik csak interneten játszanak, extra motivációt adni akik épp egy élő versenyen való részvételen gondolkoznak, vagy szimplán csak játszanának egy-egy komolyabb partit.

Bárki akinek felkeltette az érdeklődését nyugodtan keressen meg a KGS-en,sharma néven megtaláltok.

 

Más hír: 

A budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnáziumban nyílt Gó szakkör indult ahova várjunk szeretettel a gós csemetéket. A szakkör pénteken 15:00-tól 17:00-ig tart ahonnan aztán lehet csatlakozni a Pagoda Gó egyesület klubjába további játékra. A szakkörben jelenleg 8 kisember jár, az abszolút kezdőtől egészen danos játékosig. Érdeklődni nálam lehet emailben.( mpepe66@gmail.com, Markó Péter) 

A következő bejegyzésig jó játékot mindenkinek!

 

 

 

 

 

Góklub a Tündérgyárban

2013.01.29. 09:12 | tenuki | 1 komment

Úgy kezdődött, hogy elegünk lett a Kis Szimplából, nem elég, hogy elhányták a gótáblákat, még nekik állt feljebb. Végigjártuk a Kertész utcát, minden hely üres volt, de sehol sem akartak befogadni minket. Végül a Király utcában, egy belga sörözőt találtunk, ott kedvesek voltak, de az meg (talán éppen ezért) tele is volt. Juli mondta, hogy megnéz egy helyet, ahol ismerős a pultos. A pultos pedig elirányított minket a Tündérgyárba, hogy az öccse a barátaival ott csinál gó szakkört épp szerdánként.

Kicsit zavarban voltunk, mikor odamentünk meglepetésnek, senkit sem ismerve. Alapvetően két forgatókönyv bontakozott ki, az egyik trollkodni szeretett volna (ezt az irányt Kajti képviselte), aztán voltak szolidabbak, (ennek Szabolcs volt a szószólója) akik azért bemutatkoztak volna előbb. A második elképzelés győzött, így nem dobattuk ki magunkat rögtön az első alkalommal. Aztán az is kiderült, hogy gós az egyik ember, aki csinálja a helyet, szóval ez végre egy olyan góklub, ahol szívesen látják a gósokat. Még a Pesti Estbe is betették. 

 

Tehát szerdán 7-től góklub a Tündérgyárban, gyertek!

 

Sports Accord Mind Sports Games Peking, 2012

2012.12.27. 15:29 | tenuki | Szólj hozzá!

A pekingi 2. Szellemi Vilagjatekokon a 6 europai resztvevobol ketten voltunk Magyarorszagrol: Pocsai Rita es en. Rita most nem volt jo formaban, de nekem volt egy ertekelheto partim. Az elso forduloban Park Jungwhan ellen szornyen jatszottam, szinte sirni volt kedvem, mikor feladtam. Ritkan kap az ember eselyt, hogy egy vilagbajnokkal egyenlobol jatsszon, es ugy ereztem, hogy elpazaroltam a lehetosegemet.  Masnap a vesztes agon szerencses volt a sorsolas, mert Jan Horaval jatszottunk egy rangadot, amit megnyertem. A harmadik forduloban viszont megint 9 danost kaptam: a taiwani Lin Zhihan-t. Ebben a partiban sikerult legalabb egy ideig kihoznom magambol a maximumot, es volt egy pillanat, amikor kozel volt egy nagy csoda. 

Par nappal kesobb, mikor a szallodaban soroztunk (mast nem igazan lehet csinalni Pekingben), akkor megkertem Michael Redmondot, hogy elemezze ki a partimat Lin Zhihan-nal. Amit a 37. lepesrol mondott, az szamomra az elmult evek egyik nagy megvilagosodas-elmenye volt a gotablan... Regen elemzte mar ki a partimat egy mester.

Címkék: mérő csaba sawmsg

Pandanet csapat EB

2012.12.05. 12:36 | tenuki | Szólj hozzá!

marko.jpg

Négy forduló után a magyar csapat negyedik, döntőbe jutó helyen áll a 3. Pandanet Csapat Európa bajnokságon. A negyedik fordulóban a kulcsparti a negyedik táblán volt: Markó Péter győzelmével hoztuk a döntetlent Németország ellen. Ez volt Péter egyik legjobb idei partija, jó volt nézni, milyen bátran játszott. A következő forduló 2013 január 8.-án lesz a Pandaneten, az ellenfél Svédország.

Board PointsGame Points
#TeamGBP1234PenW - D -  LP
1 Russia 4 11 4 3 2 2 0 2 - 2 - 0 6
2 Czechia 4 11 2 3 3 3 0 2 - 2 - 0 6
3 Ukraine 4 10 1 2 3 4 0 2 - 2 - 0 6
4 Hungary 4 10 4 2 2 2 0 2 - 1 - 1 5
5 Romania 4 7 3 1 2 1 0 1 - 2 - 1 4
6 Israel 4 4 3 2 2 0 3 2 - 0 - 2 4
7 Sweden 4 8 2 2 1 3 0 1 - 1 - 2 3
8 France 4 7 1 0 3 3 0 1 - 1 - 2 3
9 Germany 4 5 0 2 1 2 0 0 - 2 - 2 2
10 Serbia 4 4 0 3 1 0 0 0 - 1 - 3 1

Címkék: markó péter

Pocsai Rita a profi női VB-n

2012.11.28. 09:41 | tenuki | Szólj hozzá!


Rita_Pocsai.jpgRita majdnem meglepetést okozott a 3. Qionglong Shan Bingshen Kupán. Ellenfele a japán Shimosaka Miori 2 profi danos mester volt. Rita másodszorvolt a hivatalos európai képviselő ezen a versenyen, az első évben is Rita volt a meghívott.) A parti sokáig kiegyenlített volt, mikor Rita feladta az állás szoros volt a táblán.

Címkék: pocsai rita női gó

OKJ-s edzőképzés előzetes tematika

2012.08.07. 13:20 | tenuki | Szólj hozzá!

Jelentkezési határidő: Augusztus 20.

Jelentkezni az elnokseg@goszovetseg.hu címen lehet.

okj1.png

okj4.png

okj3.png

OKJ-s gótanár képzés

2012.07.29. 16:57 | tenuki | 1 komment

A Magyar Gószövetség a Magyar Olimpiai Bizottsággal, valamint a SOTE Testnevelési és Sporttudományi Karával együttműködve OKJ-s edzőképzést indít. A képzést sikerrel elvégzők államilag elismert góedzői oklevelet kapnak.
 
 smallboard-alignleft_1.jpg

Jelentkezési feltétel: érettségi bizonyítvány és egészségügyi alkalmasság.

A képzés két részből áll: általános sportoktatói ismeretek és gószakmai képzés.

Az általános sport oktatói ismereteket a SOTE által szervezett képzéseken kell elsajátítani, ezen számos sportág képviselői vesznek majd részt. A képzés formája e-learning, 4 konzultációs nappal kiegészítve. A konzultációra Budapesten kerül sor.
A 100 órás gószakmai képzést a Magyar Gószövetség szervezi, ez várhatóan 12 napnyi tantermi elfoglaltságot jelent, szintén Budapesten.

humiliating.jpgA képzést elméleti és gyakorlati ismereteket is számonkérő vizsga zárja.

A képzés díja előreláthatólag 35.000,- Ft plusz 50.000,- Ft vizsgadíj.
A Magyar Gószövetség 15 fő képzését anyagilag is támogatja. A támogatott hallgatóknak a képzés díjából mindössze 10.000,- forintot kell állniuk. A Magyar Gószövetség a sikeres vizsgák díját teljes egészében megtéríti a hallgatóknak.

Kérjük mindazokat, akik szeretnének részt venni a képzésen, és igénybevenni a Magyar Gószövetség anyagi támogatását, jelezzék ezt a szándékukat az elnokseg@goszovetseg.hu mailcímre írt levélben 2012.08.20-ig. A levélhez mellékeljetek egy rövid motivációs levelet, melyben beszámoltok eddigi góoktatói tapasztalatotokról, illetve jövőbeni terveitekről.

Csóti István 1970 - 2012

2012.07.02. 00:30 | tenuki | 1 komment

csoti.jpg

István szólt februárban, hogy van  egy EU pályázat, amit több közép-európai országgal közösen be tudnánk adni. Volt a cégénél egy pályázatíró, hát bementem az irodába egy este. Nem hittem volna, hogy ennyi hülye kérdésre lehet értelmes választ adni, de megküzdöttünk vele. 

Milyen módon valósul meg a közös európai értékek átadása a projekt kapcsán? Sehogy, a gó egy ázsiai játék. A gó által a kultúrák közti kölcsönös megértést és toleranciát...

Mik a projekt középtávú stratégiai célkitűzései? Na mi volna, hogy gózhassunk, bazdmeg! A project kapcsán kiemelt jelentőséget tulajdonítunk annak, hogy...

Nyolc volt már, mikor teljesen üres aggyal ültünk, és úgy döntöttünk, hogy kész. István még benn maradt, én elindultam.

- Jó hétvégét!

- De István, hétfő van...

- Tudom. Az a hét egyik vége.

A pályázat nem nyert. És István pedig...

Címkék: csóti istván

Öreg mester nem vén mester

2012.03.16. 20:00 | tenuki | 2 komment

Ez a játszma nem a legerősebb mesterek alkotása, "csak" két picit átlag feletti 9 danos játéka, amire soha senki sem fog emlékezni, amit soha senki nem fog 10 év múlva kirakni. Személy szerint nagyon szeretem az ilyen partikat. Ahogy néztem elképzeltem, ahogy éppen kezdődik a cseresznyevirágzás, és két öreg mester gózik, pont mint egy haikuban...  

Ezt a játszmát két japán 9 danos játszotta. Ma már kevesen ismerik a nevüket. Hane Yasumasa 1944-ben született, 1990-ben az Oza címet nyerte, fia Hane Naoki a mai Japán egyik legerősebb mestere. Hikosaka Naoto 1962-ben született, és 1999-ben a Judan címet szerezte meg. Mindketten a Nihon Ki-In nagojai csapatának a tagjai.

A régi mestereket mindig beárnyékolja az éppen aktuális fiatal generáció. Az öreg mesterek játszmáit ritkán lehet látni, vagy kiesnek a versenyek előselejtezőiben, vagy már nyugdíjba mentek. A fiatalok olvasási és koncentrációs erejével 40 év fölött csak kivételesen nagy mesterek tudják felvenni a versenyt. Kevés olyan öreg mester van, aki a gó alapelveit olyan tisztán látja, hogy esélye van a fiatalok számítógépeket megszégyenítő olvasási ereje ellen. Mégis, aki erősödni szeretne, annak sokkal inkább ajánlom az öreg mesterek letisztult játszmáit, mint a világbajnokságok végletekig feszült, mélyen végigolvasott küzdelmeit. A fiatal mesterek partijaiból a mély olvasást és a pszichológiai hadviselést lehet megtanulni. Az öreg mesterek partijaiból viszont a gó alapelveit lehet mélyebben megérteni. 

Címkék: japán játszma

süti beállítások módosítása