Az első hat lépés

HTML Online Editor Sample

Ha okos vagy és van öt perced, tanulj meg gózni!

Ha kipróbálnád magad, játssz a  számítógéppel!

Ha már megvered a számítógépet, irány a KGS!

Ha a KGS-en nyerni szeretnél, akkor itt a helyed!

Ha élőben szeretnél gózni, keress edzőpartnert!

Ha azt hiszed, tudsz gózni, nézz el egy versenyre!

Gójáték a Facebookon

Képek

Feladvány

Google AlphaGo

2016.01.28. 14:27 | tenuki | Szólj hozzá!

A Google egy olyan eredményt publikált tegnap, amire a legtöbb szakértő még egy évtizedet jósolt. AlphaGo nevű programjuk 5:0-ra leiskolázott egy nagyon erős gómestert. 

Ezek mind tegnapi hírek:

BBC  , CNN  , ABC news, Nature , Wired, Gizmodo , Google

Ez talán jelzi, hogy ez éppen egy olyan pillanat, amikor érdemes egy kicsit kinézni Magyarországból a nagyvilágba, hogy képben legyünk mi történik éppen körülöttünk. (Disclaimer: az életemből két évtizedet áldoztam a góra, viszonylag erős játékos vagyok.) Magyarul először a hvg.hu kapcsolt, majd a 444.hu is összecsapott egy kis cikkecskét. Ma pedig volt egy rövid hír az indexen, MTI hír alapján… Pedig a Google egy olyan lépést tett meg, amire a legtöbb szakértő még egy évtizedet jósolt. 

 Pár következmény

1, A Google nagyon elverte a Facebookot egy preztizs-jellegű mérföldkő elérésében. A Facebook önmarketingben erős CEO-ja a Nature cikk megjelenését megelözö nap posztolt egyet, hogy a saját gó robotuk, darkforest nagyjából egy haladó amatőr játékos szintjét érte el, és ezzel hatalmas áttörést értek el. Ezzel együtt persze még mindig több százezer ember van, aki erősebb a Facebook robotjánál. Ehhez képest a Google AlphaGo 5:0-ra vert el egyet a legjobb 1000 gómester közül.

2, Az AlphaGo fejlesztése a Google által 2014-ben felvásárolt londoni DeepMind-nál folyt. Szerintem nagyon fontos jelzésértéke van, hogy a mesterséges inteligencia egy ilyen alapkutatás jellegű fejlesztése nem Amerikában, hanem Európában folyt.

3, A Google már tavaly októberben publikussá tette a kódjait, elérhető és letölthető minden itt. Ez azt jelenti, hogy a technológia nagyon gyorsan fog terjedni, az alkalmazési lehetőségek gyakorlatilag korlátlanok. Emiatt nagyon sok ember fog teljesen alkalmazhatatlanná válni. Nagyon gyorsan újra kell gondolnunk a társadalmunkat, munkaerőpiacunkat, jogrendünket.

 
Az áttörés

Kaszparovot 20 éve verte el a Deep Blue. Az akkori eredmény, bár sokkoló volt, mégsem volt ennyire ijesztő, mert a brutális számítási kapacitás mögött egy viszonylag egyszerű kiértékelési algoritmus volt, ebben az értelemben nem lehetett mesterséges inteligenciáról beszélni mögötte. A góval ez a brute force hozzáállás nem működött, egyrészt nincs olyan egyszerű kiértékelési ökölszabálya, mint a sakknak, másrészt pedig a lehetséges lépések száma nagyságrendekkel több. Azóta az AI kutatásnak nagyjából a Turing teszthez hasonló kaliberű kihívásává vált a gó.

Tíz éve volt egy nagyobb áttörés, amikor elterjedtek a Monte Carlo alapú programok. Ez kábé arról szólt, hogy a gép minden lehetséges lépésre mintát vett az összes véletlen folytatásból, és ez kellő számítási kapacitással kombinálva egy használható kiértékelési algoritmust adott. Ezzel a progamok szintet ugrottak ugyan, de így is csak egy viszonylag közepes erejű játékos szintjét hozták. Hiányzott a programokból az, ami az emberi tanulás alapja: hogy tanulni tudjon a saját vagy más hibáiból. Hiába hibázott egyszer, a véletlen lejátszások miatt legközelebb is ugyanolyan eséllyel lépte ugyanazt a rossz lépést.

Ezt oldotta meg a Google. Akit bővebben érdekel, annak itt egy technikai leírás, röviden összefoglalva: az AlphaGo egy hatalmas emberek által játszott adatbázison lett betanítva. Ezt tovább finomította azzal, hogy rengeteget játszott saját magával. A nagy áttörés az volt, hogy egy megtanult sémát a tábla minden pontján felismert a gép, nagyjából úgy, mint egy ember. Ehhez ugyanazt a technológiát használták, mint azokhoz a szürreális képekhez, amik fél éve járták be a netet.

 

Az eredmények


Tegnap a Google rögtön kihívta Lee Sedol-t, a ma élő egyik legerősebb gómestert egy 5 játszmás mérkőzésre. A meccs díjazása 1 000 000 dollár lesz. Erre még márciusig kell várni, de az eredmény valójában már mindegy is: a mesterséges inteligencia áttört, sokkal hamarabb, mint bárki gondolta volna.

Címkék: Google AI AlphaGo

süti beállítások módosítása