Az első hat lépés

HTML Online Editor Sample

Ha okos vagy és van öt perced, tanulj meg gózni!

Ha kipróbálnád magad, játssz a  számítógéppel!

Ha már megvered a számítógépet, irány a KGS!

Ha a KGS-en nyerni szeretnél, akkor itt a helyed!

Ha élőben szeretnél gózni, keress edzőpartnert!

Ha azt hiszed, tudsz gózni, nézz el egy versenyre!

Gójáték a Facebookon

Képek

Feladvány

Milyen erős az európai gó? 2. rész

2011.12.06. 05:00 | tenuki | 2 komment

Az európai gó erejéről szóló cikksorozat második részében bemutatom azt a partit, ami a saját képességeimen keresztül talán jól demonstrálja az európai gó szinvonalát.

3 kőből játszottam a világ egyik éljátékosával, és elég meggyőzően nyertem. Hogy a 3 kő sok, vagy kevés, mindenki döntse el magának. Én úgy gondolom, hogy a Távol-Keleten 4000 évig tartott, mire elérték a mai színvonalat, Magyarországon 50 év alatt eddig jutottunk. Szerintem nincs miért szégyenkezni...

Bár idén elég jó eredményeim voltak több verenyt is nyertem, nem volt sokszor olyan, hogy elégedett voltam a játékommal, úgy érzem, hogy inkább szerencsém volt, mint jó formám. Ez volt idén az egyetlen parti, ahol úgy gondolom, hogy jól játszottam. A marosvásárhelyi Shusaku kupára évek óta meg vannak hívva kínai éljátékosok, akik fél órás, előnyadásos partikat játszanak az európai élmezőnnyel. A 2010-es évadban nagyon lemosták Európát, ezért idén nagyon komolyan vettem ezt a játszmát. Reggel ittam ugyan néhány pálinkát (ezt a Shusaku kupán nem lehet megúszni.) de utána egész nap az esti mérkőzésre készültem lelkileg. Úgy voltam vele, hogy számomra ez a játszma fontosabb, mint maga az egész verseny, ami másnap kezdődik. A felvezető kép az EuroGoTV oldaláról származik, Judith van Dam készítette, talán látszik rajta, hogy mennyire fontos volt számomra ez a játszma.

Az ellenfelem nem akárki volt: Wang Yao a kínai fiatal generáció egyik nagy reménysége, pár hónappal azelőtt Lee Chang Ho-t verte meg az LG kupa harmadik fordulójában! Ez a parti azt mutatta, hogy a 3 kő túl sok volt, legalább 25 ponttal vezettem, mikor Wang mester feladta. Másnap Balogh Pál 2 kőből 2 ponttal megverte Niu Yutan-t, szóval ezek a játszmák azt bizonyítják, hogy a különbség valahol 2 és 3 kő között lehet egy európai éljátékos és a világ élvonala között.

süti beállítások módosítása