Az első hat lépés

HTML Online Editor Sample

Ha okos vagy és van öt perced, tanulj meg gózni!

Ha kipróbálnád magad, játssz a  számítógéppel!

Ha már megvered a számítógépet, irány a KGS!

Ha a KGS-en nyerni szeretnél, akkor itt a helyed!

Ha élőben szeretnél gózni, keress edzőpartnert!

Ha azt hiszed, tudsz gózni, nézz el egy versenyre!

Gójáték a Facebookon

Képek

Feladvány

Milyen erős az európai gó? 1. rész

2011.11.29. 05:00 | tenuki | 6 komment

Sokat gondolkoztam mostanában azon, hogy milyen erős lehet az európai gó. Egy több részes sorozatban próbálom körüljárni ezt a kérdést az elkövetkező hónapokban. Az első részben a gó és a sakk élmezőnyét összehasonlítva, a két játék különbségein keresztül próbálom megérteni az európai éljátékosok erejét.

Unokatestvérem, Antal Gergely nemzetközi sakk nagymester, a magyar ranglistán 26. helyen áll. Családi összejöveteleken gyakran szóba kerül  a versenyzés, a gó és a sakk különbségei és hasonlóságai. Érdekes látni, hogy, bár két egészen más műfajban nyomulunk, a tapasztalataink, főleg a  versenyzés pszichológiai tanulságairól eléggé hasonlók. Vannak persze alapvető különbségek, például a sakkban a gyakori döntetlenek a verseny állásának függvényében alapvetően más stratégiákat írnak elő feketével, és fehérrel. (Ebben a témában van egy érdekes cikk Lékó Péterről a 2011-es sakk EB döntetleneit boncolgatva) A döntetlen felajánlása egy olyan pszichológiai döntéshelyzet, ami egyszerűen ismeretlen egy gós számára.

Gergővel sokat beszéltünk a tanulásról, és arról, hogy milyen mélységek vannak a két játékban. A sakkban a megnyitási felkészülés, és az ellenfél stílusához illő megnyitás kiválasztása alap mindenkinek, aki egy kicsit is komolyan veszi a versenyzést. A góban viszont a begyakorolt megnyitásoknak nem az ellenfélhez, hanem a saját játékunkhoz kell inkább illenie.  Vannak persze a góban trükklépések, speciális csapdák, de ezeket nagyon ritkán lehet csak elsütni. A góban a megnyitásokat, josekiket sokkal inkább stílusgyakorlatként érdemes felfogni, mint egy követendő, kijelölt útnak, az ellenfélre pedig szinte lehetetlen hatékonyan felkészülni. A középjáték a sakkban a folyamatos olvasásról, míg a góban flexibilis, állandóan változó tervek kialakításáról szól. A végjáték sakkban nagyon gyakran előre el van döntve, a góban viszont itt van a legnagyobb szerepe a pontos olvasásnak. Így elég nehéz összehasonlítani a két játékban elért szintet, alapvetően különbözik a gó és a sakk természete, töténete.

Végül arra jutottunk, hogy alulól, egy kezdő felől nézve nagyjából ugyolyan magasra juthatunk, ugyanolyan komplex stratégiai és biztos technikai háttérrel játszunk. A piramis csúcsához viszont ő egyértelműen közelebb áll sakkban, mint én góban. Ő, ha a világbajnokkal játszik, és a döntetlen a célja, akkor világossal ezt jó eséllyel tudná hozni, (főleg, ha az ellenfélnek is elég ez az eredmény) és sötéttel is volna esélye ezt elérni. Én nem tudok hasonlóan látványos eredményt felmutatni góban. Ez valószínűleg azért van, mert a gó mélyebb játék abban az értelemben, hogy sokkal nagyobb az út a kezdőtől a világbajnokig. Erről a gondolatról bővebben Mérő László Észjárások című könyvében lehet olvasni. Nagyjából arról van szó, hogy a góban több klasszis van, mint a sakkban. (Egy klasszis különbség - definíció szerint - azt jelenti, hogy a jobb játékos 60% valószínűséggel nyer a gyengébb ellen.)

A góban a döntetlenek hiánya miatt nagy átlagban sokkal kiszámíthatóbb a papírforma, mint a sakkban, viszont jóval nagyobb a szórás két nagyjából hasonló erősségű játékos között. Nekem például sose sikerült igazán megszoknom Balogh Pál stílusát, szörnyű eredményeim vannak ellene, de vannak olyanok, mint például Pavol Lisy, aki többször megverte már Pált, de nem tudott még partit fogni ellenem. A góban az egyéni stíluskülönbségek és a pszichológiai gátak nagyon erősek tudnak lenni. Go Seigen a jubangokról azt mondta egyszer, hogy egy hosszú párosmérkőzésen (és 10 játszma a góban már hosszúnak számít!) általában kinyílik egy olló, ami sokkal drámaibb különbséget okoz, mint ami a játékosok valós erőkülönbségéből adódna. Ehhez képest a sakkban sokkal kiegyenlítettebbek szoktak lenni a párosmérkőzések, például Kaszparov és Karpov 1985-ös legendás világbajnoki párosmeccsére sokan úgy emlékeznek, hogy Kaszparov lemosta Karpovot, pedig a végeredmény egy 12-12-es döntetlen után 13-11 volt csak Kaszparov javára, és a címvédések is mind nagyon szorosak voltak.

A sakkot és a gót összahasonlítani olyasmi lehet, mint a 100 méteres sprintet és a maratont. 100 méteren egy tizedmásodperc már hatalmas különbség, a maratonban még egy perces különbség is szorosnak számít. A góban ritkábbak a meglepetések, és a kisebb tudásbeli különbségek is nagyobbnak tűnnek a sakkhoz képest. Talán ez az egyik oka annak, hogy az európai gó eredményeit és erejét gyakran hajlamosak vagyunk alábecsülni. 

A jövő héten egy saját élményemet szeretném bemutatni, ami nagyjából segített elhelyezni saját magamat a gó piramisában. A következő részekben szeretnék írni az európai profikról, inseikről és azokról, akik sose tanultak a Távol-Keleten és Európában lettek erősek. Ennek kapcsán utánamennék annak, hogy létezik-e európai stílus, mik a gyengeségeink, erősségeink. Szintén egy érdekes téma az Európában élő profi erősségű koreai ex-inseik eredményei az Európaiak (főleg Balogh Pál) ellen. Megpróbálom egyszer megérteni az Aguillar-csodát is. Sokat gondolkoztam még az európai hivatásos gó esélyeiről, erről is szeretnék írni valamikor. A témák még nem véglegesek, csak az, hogy az elkövetkező pár hónapnak ez lesz a központi témája a blogon.

Címkék: kína európa sakk játszma mérő csaba antal gergely

Gókarácsony - 2011. december 17-18.

2011.11.27. 22:55 | icsoti | Szólj hozzá!

A Magyar Gószövetség kétnapos rendezvénysorozatot tart 2011. december 17-18-án a Baár-Madas Református Gimnáziumban (1022 Budapest, Lorántffy Zs. u. 3.)


2011. december 17-18-án kerül megrendezésre a Magyar Bajnoki Döntő. A verseny lebonyolítására a hagyományokhoz híven danos és kyus kategóriában 6-6 fős mezőnnyel, körmérkőzéses rendszerben kerül sor.

A verseny második napján 2011. december 18-án két kísérő versenyre is sor kerül.

Az. 5. Nosztalgia Kupa előnyadásos góversenyre várunk minden régi és aktív gójátékost, valmint olyan új játékosokat is, akik eddig csak online oldalkon mérték össze tudásukat.
Reméljük, hogy a régi játékosok közül sokan eljönnek egy kis nosztalgiázásra.

A Magyar Gyermek Gó Nagydíj idei első állomására a kezdő, a játékkal még csak ismerkedő gyerekeket várjuk. Szeretnénk lehetőséget biztosítani számukra, hogy megismerkedjenek az éljátékosokkal valamint  egy igazi verseny hangulatával.

Vasárnap 17 órakor együtt köszöntjük a bajnokokat, a Nosztalgia Kupa és a Gyermek Verseny győzteseit, valamint az idén nemzetközi sikereket elért versenyzőinket és az új magyar danos mestert is.

A rendezvény zárásaként sor kerül a már hagyományos danos-kyus szimultánra is.

A versenyekre már lehet nevezni a honlapon a versenyek menüpontnál.

Mindenkit szeretettel várunk!

Magyar Gószövetség
 

Pocsai Rita megvert egy 7 danos koreait

2011.11.15. 05:00 | tenuki | Szólj hozzá!

A hétvégén a magyar nyílt bajnokság első fordulójában Pocsai Rita a koreai Kang Kyougnangot verte meg.A játszmában Rita nagyon merészen játszott, rögtön az elején elhúzott területben, de egy csoportot gyengén hagyott. Ezután a játszma arról szólt, hogy Kang hogyan tudja megtámadni ezt a csoportot. Bár voltak furcsa lépései, a játszma végül Rita teljes győzelmével végződött. Következzen a parti elemzése.

Halottak napi feladványok megoldása

2011.11.08. 05:00 | tenuki | 2 komment

A feladványok megoldása.

1, Az első ötlet mindig a tenuki

Fekete lép és megél.

 

 

 

 

 

 

 

 Az emberek általában egy pár percet olvasnak, aztán megunják, mégiscsak milyen egyszerű ez a feladvány. Az első próba az esetek 90%-ában ez az ábra. Fehér 6 után fekete nem tudja bekötni a két követ, így meghal.

 

 

 

Második próba: 4 után fekete kóval él. Ez nem elég, kó nélkül kéne megélni.

 

 

 

 

 

Itt már egy kicsit elkeserednek a próbálkozók, jön a harmadik lehetőség. Ugyanaz a végállás, mint az elsőnél, fekete meghal.

 

 

 

 

 

Az utolsó próba hal meg a legegyszerűbben.

 

 

 

 

 

De álljunk csak meg egy pillanatra! Ebben az állásban mi történik, ha fekete...

 

 

 

 

... tenukizik?

Fehér sem tudja elvenni a két szemet!

Ez talán ez egyik legfurcsább szeki alakzat, amit ismerek. A tanulság egyértelmű. Ezt a gondolati ugrást valamiért nagyon nehéz meglépni éles helyzetben...

 

 

2: Az 1-2-3 szabály. A felesleges lépések mindig rosszak, ezért minden lépésről nézd meg, hogy tényleg szükséges-e meglépni.

 

 

 Fehér lép.

 

 

 

 

 

 A vulgáris gondolat ez. Fekete 10-ig fehér semmit sem ért el.

 

 

 

 

A teszudzsi fehér 1. lépése az A-B lépéscsere nélkül. Ez pontosan az 1-2-3 szabály. A teszudzsit elrontja a felesleges lépéscsere.

 

 

 

 

 Fehér 7- kiköti a csoportot, így teljesen sikerült szétrombolni fekete területét.

 

 

 

3, Nem tudom mi a tanulság itt. Ez inkább csak egy vicc.

Ez nem egy szokványos feladvány: fekete lépett utoljára, és ez az állás jött ki. Így fehér A megöli feketét. Fekete utolsó lépése ezért rossz volt, mert megélhetett volna. Mi volt az utolsó fekete lépés, és mit kellett volna lépnie feketének helyette, hogy megéljen?

 

 

 Fekete 1 a megoldás. Nagyon sok időbe telik, amíg rájönnek az emberek, hogy az eredeti állásban ott volt a két fehér kő is...

 

 

 

 4, Türelem rózsát terem

Ez egy igazán nehéz feladvány, ha a kedvenc feladványomról kérdeznek, mindig ez ugrik be elsőre. Fehér lép és megöli feketét.

 

 

 

 

 Ez az előkészítő lépés általában mindenkinek meg szokott lenni. De a következő lépés már nem...

 

 

 

 

 

 Mi lehet türelmesebb ennél a lépésnél? Hát a folytatás!

 

 

 

 

 Ezután fekete az élethiány miatt nem tud megélni.

 Ez az egyetlen módja annak, hogy megöljük feketét. Nekem ez az egyik kedvenc feladványom.

 

 

 

Végül jöjjön egy klasszikus: az örök élet alakzata (angolul ethernal life, japánul 長生 (chōsei)). Fehér lép, mi történik?

 

 

 1 megakadályozza a me ari me nashi alakzatot. (ezt magyarra úgy fordítanám, hogy vakok közt a félszemű a király.)

2 pedig megakadályozza fehér második szemét.

 

 

 3 megakadályozza, hogy fekete nakade csoportot hozzon létre. Ez a lépés önatari, szóval fekete leveszi 4-et.

 

 

 Fehér visszavesz...

 

 

 

...és visszajutottunk a kiinduló álláshoz. Így ezután akár a végtelenségig folytatódhatna az oda-vissza ütögetés. A japán szabályok szerint ez az állás érvénytelen játszmát eredményez, újra kell játszani. Utánanéztem, azért többször előfordult már ez az állás, egy példa itt.

 

 

 

 

 

 

 

Élet-halál feladványok Halottak napjára

2011.11.01. 05:00 | tenuki | Szólj hozzá!

Azokat a feladványokat szeretem, amikben az olvasáson túl is van valami tanulság. Akkor érzem úgy, hogy megérte a fáradozás, az olvasás, ha volt a feladványban egy olyan ötlet, kis megvilágosodás, ami túlmutat magán a feladványon. Ilyen volt például az a feladvány, ami a gó és a tao címen volt a blogban. A következő feladványok nekem mind kis megvilágosodások voltak. Megfejtések jövő kedden!

Fekete lép és megél. Ez a feladvány elsőre nagyon egyszerűnek tűnik, csak négy lépéslehetőség van. Ennek ellenére nagyon nehéz megtalálni a megoldást. Mikor Japánban voltam, akkor nagyon erős inseik több órán keresztül nem tudták megfejteni. Van benne egy olyan csavar, ami nagyon megnehezíti a tisztán látást.

Segítség: az első ötlet mindig a ...

 

Ez az állás most hétvégén, a brüsszeli versenyen jött elő egy barátságos partiban. Fehér lép, hogyan tudja a legnagyobb pusztítást véghezvinni a fekete területben?

Segítség: ismered az 1-2-3 szabályt? (Ha nem, akkor nézd meg az elvet Catalin honlapján!)

 

Ez nem egy szokványos feladvány: fekete lépett utoljára, és ez az állás jött ki. Így fehér A megöli feketét. Fekete utolsó lépése ezért rossz volt, mert megélhetett volna. Mi volt az utolsó fekete lépés, és mit kellett volna lépnie feketének helyette, hogy megéljen?

 

 

Ez egy igazán nehéz feladvány, ha a kedvenc feladványomról kérdeznek, mindig ez ugrik be elsőre. Fehér lép és megöli feketét.

Segítség: türelem rózsát terem a gó alapja.

 

 

 

Végül jöjjön egy klasszikus: az örök élet alakzata (angolul ethernal life, japánul 長生 (chōsei)). Fehér lép, mi történik? Hasonló állás eddig ha jól tudom, akkor egyszer jött ki valódi partiban, ritkább, mint a tripla kó...