Az első hat lépés

HTML Online Editor Sample

Ha okos vagy és van öt perced, tanulj meg gózni!

Ha kipróbálnád magad, játssz a  számítógéppel!

Ha már megvered a számítógépet, irány a KGS!

Ha a KGS-en nyerni szeretnél, akkor itt a helyed!

Ha élőben szeretnél gózni, keress edzőpartnert!

Ha azt hiszed, tudsz gózni, nézz el egy versenyre!

Gójáték a Facebookon

Képek

Feladvány

Sung Hwa Hong: First kyu

2011.08.23. 07:00 | tenuki | 2 komment

"Hadd meséljek el egy történetet. Egy régi történetet, egy igaz történetet. Tudsz gózni? Tudsz? 1 kyus vagy? Tényleg? Indultál profi minősítő versenyen? Nem? Nos, akkor nem, ismétlem nem vagy 1 kyu! Tudom, tudom. Manapság sok gyenge játékos is 1 kyunak mondja magát. De ez a történet nem őróluk szól. Ez a történet az igazi 1 kyusokról szól. 

Van egy ember, egy kis cigaretta üzletet vezet a Niagara vízesés mellett. A neve Shin. Esős napokon a vízesésre meredve valami ilyesmit mormol magában: 'Most biztos bangnekit játszanak valahol...' Van fogalmad róla, miről beszél? Ha nem, akkor figyelj, mit mesélek. Csak néhányan ismerik ezt a történetet. Figyelj jól!"

Így kezdődik a regény.  A történet főhőse Wook, egy koreai fiú, aki megismerkedik a góval, és megpróbál profi lenni. Ez a történet abban az időben játszódik, amikor Koreában a gó még nem volt olyan magasan elismert, mint ma. A történet azokat a küzdelmeket meséli el, amit egy szolíd polgári környezetből jött gyereknek ki kellett állnia a múlt század közepén Koreában, ha úgy döntött, hogy a gósok bizonytalan életét választja. Wook persze nem tudhatta,mi vár rá, egyszerűen elkapta a gépszíj, magával rántotta a gó feneketlen mélysége. Láthatjuk, ahogy Wook egyre mélyebbre csúszik a hagyományos Koreai társadalom értékei szerint, miközben nagyon magasra kerül a góban. Mivel Wook kikerül a szokásos polgári értékek közül, ezért a családja nem támogatja többé, magának kell megállni a helyét a világban. Ez a korabeli Koreában nem volt sokkal könnyebb, mint a mai Magyarországon...

Különösen az a rész izgalmas, ami a bangneki mérkőzést írja le. A bangneki a gó hagyományosan Koreában űzött "szerencsejáték" verziója. Pénzben játsszák, és az a lényege, hogy az erősebb játékos egy éjszaka alatt minél több pénzt gomboljon le a gyengébbről. Egy profi tanulóknak ez volt az egyetlen lehetősége arra, hogy jelentősebb bevételhez jusson a tanulóévei alatt. A mérkőzés minden szempontból drámai: az ellenfél azt hiszi, hogy nagyon erősen játszik, ő a gó (vagy baduk) tudásának illúzióit teszi kockára a meccsben. Wook pedig tudja, hogy milyen gyenge, viszont ő a megélhetését kockáztatja.  Ebben a részben jól le van írva az egész mérkőzés pszichológiája, ahogy az erősebb játékos átveszi az uralmat a gyengébb fölött és végül egy éjszaka alatt megmutatja neki a valódi helyét a góban.

Nem tudok igazi ajánlót írni erről a könyvről: ritkán olvastam olyan könyvet, amiről tudtam, éreztem: az első szavától az utolsóig igaz. Egy dolog biztos: aki írta, az egy nagyon erős gós volt, és az életét mesélte el benne. Kötelező olvasmány mindenkinek, aki azon gondolkozik, hogy akarjon-e igazán erős gós lenni.

 

Címkék: ajánló könyv kultúra korea sun hwa hong insei

A bejegyzés trackback címe:

https://gojatek.blog.hu/api/trackback/id/tr32996163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KKP 2011.08.24. 13:06:50

A 2005-ös májusi góversenyen osztogattak egy szorólapot egy összel megjelenő könyvből részletekkel. Késöbb megtudtam, hogy ez a könyv a First kyu című mű.
Azóta többször is érdeklődtem, hogy mi lett a sorsa, de sajnos tudtommal még mindig nem jelent meg.
Talán most, hogy újra szóba kerül megtudhatunk ujabb részleteket.

diego2 2012.01.07. 19:18:56

Olvastam a könyvet csehül. 2005-ben adták ki Prágában Vladimir Danek 6 danos mester ajánlásával. Nagyon tetszett. Szívesen elolvasnám magyarul is, ha valaki lefordítaná.