Az első hat lépés

HTML Online Editor Sample

Ha okos vagy és van öt perced, tanulj meg gózni!

Ha kipróbálnád magad, játssz a  számítógéppel!

Ha már megvered a számítógépet, irány a KGS!

Ha a KGS-en nyerni szeretnél, akkor itt a helyed!

Ha élőben szeretnél gózni, keress edzőpartnert!

Ha azt hiszed, tudsz gózni, nézz el egy versenyre!

Gójáték a Facebookon

Képek

Feladvány

Európa Bajnokság 2011

2011.07.21. 19:26 | tenuki | 6 komment

 

 

 

 

Július 22 és augusztus 7 között zajlik Bordeauxban az EB. Megpróbálunk itt a blogon is beszámolni az eseményekről, partikat és elemzéseket, történeteket várhattok az év egyik legnagyobb gós eseményéről. Magyarországról Balogh Pál, Dinnyési Zoltán, Fódi Zoltán, Horváth Attila, Markó Péter, Mérő Csaba, Pocsai Rita és Tőzsér Imre vesznek részt a versenyen.

Az első Magyarország számára fontos verseny szombaton kezdődik. A magyar csapat egy hónapja döntőbe került a Pandanet Európai Csapatversenyen, és most a legjobb négy európai csapat fog körmérkőzést játszani.

Első forduló 23. szombat 10:30

Rómánia - Magyarország

Második forduló szombat, 14:30

Oroszország - Magyarország

Harmadik forduló 24. vasárnap, 20:00

Ukrajna - Magyarország

A mérkőzéseket a Pandanet szerveren lehet követni!

Címkék: eb

1988, Hamburg: Pocsai Tibor Európa-bajnok

2011.07.19. 07:00 | tenuki | 3 komment

Idén lesz 22 éve, hogy Pocsai Tibor Európa-bajnok lett. Ez a magyar gó eddigi legnagyobb eredménye, azóta nem tudta senki megismételni vagy túlszárnyalni. Tibor 1982-ben a koppenhágai EB-n 3 kyusként egy speciális rekordot állított fel: a kihívásos mellékversenyen 86 (!) partit játszott le két hét alatt. Ezen a versenyen 1 órás gondolkozási idő volt, és mellette minden más versenyen is elindult, így nem sokat aludthatott két hét alatt. Öt év múlva Tibor 4 danos volt, és az 1987-es EB után úgy döntött, hogy a következő évben ő lesz az Európa-bajnok. Nyilván senki sem vette komolyan, de ő az egész következő évet végigtanulta, és úgy ékezett meg az EB-re, hogy tudta, ő a verseny rejtett esélyese. A második fordulójában ennek ellenére rögtön lezakózott egy gyengébb 5 danostól. Sokan ilyenkor összetörnének, de Tibor képes volt felállni, és minden partijában borotvaélen egyensúlyozva végül a döntőig jutott.

A fináléban Tibor egyértelműen esélytelennek számított a holland Ronald Schlemper ellen. Schlemper többszörös Európa-bajnokként és toronymagas esélyesként (ennek megfelelően a történetek szerint nem túl alázatosan) ült asztalhoz. A parti jól indult Tibornak, a stílusának megfelelő agresszív támadással kezdett, de túlfeszítette a húrt, és komoly hátrányba került. Ezután Schlemper vezetett 50 lépésen keresztül, és éppen, mikor leegyszerűsíthette volna a partit hirtelen meghalt. Ebben a partiban az a legtanulságosabb, ahogy Tibor egy előnyös állást végigvitt a győzelemig. Schlemper mindent bevetett, hogy visszahozza a partit. Ilyen nagy tét mellett sokan megremegnének, de Tibor megalkuvás nélkül, mindig a legélesebb variációt választva verte vissza fehér próbálkozásait.


http://gokifu.com

Címkék: történelem európa bajnokság pocsai tibor

süti beállítások módosítása