Az első hat lépés

HTML Online Editor Sample

Ha okos vagy és van öt perced, tanulj meg gózni!

Ha kipróbálnád magad, játssz a  számítógéppel!

Ha már megvered a számítógépet, irány a KGS!

Ha a KGS-en nyerni szeretnél, akkor itt a helyed!

Ha élőben szeretnél gózni, keress edzőpartnert!

Ha azt hiszed, tudsz gózni, nézz el egy versenyre!

Gójáték a Facebookon

Képek

Feladvány

Gó és a taó - megoldás

2011.06.21. 07:00 | tenuki | Szólj hozzá!

Aki gózni kezdett, előbb utóbb rájön, hogy a gó nagyon mélyen összefügg a távol-keleti kultúrával. Mikor 3 kyus lettem egy időre megálltam a fejlődésben: akármit csináltam, mindig ugyanaz volt az eredmény, nem ment. Ebben az időben olvastam el először a Tao Te Kinget. Valahogy éreztem, hogy ez a kis könyvecske mélyen összefügg a góval, de hiányoztak a konkrét példák. Emlékszem, az egyik kedvenc versszakom ez volt:

48
A tanuló gyarapszik naponta;
az út-on járó csökken naponta.
Csökkenés, tovább-csökkenés:
eredménye a nem-cselekvés.
Mindent végbevisz a nem-cselekvés.
A világot tétlen tartja kézben.
Aki tevékeny,
a világot nem tartja kézben.
(Weöres Sándor fordítása)

Aztán lassan találtam pár példát, és közben elkezdtem megint fejlődni, 3 kyuról fél év alatt 4 danig jutottam. Nem tudom, hogy az erősödésben mennyit segített a Tao Te King, mindenesetre azóta szeretek a góra egy taoista játékként gondolni. Egy hete volt egy feladvány, ami a nem-döntésről szólt. Most jöjjön a megoldás!

Első körben két vitál pont ugrik be az embernek: A és B.

Ha fekete A-ra lép, akkor fehér B öl, ha fekete B, akkor pedig fehér A után hal meg a sarok. A két vitál pont miai (páros lépés: ha az egyiket fekete lépi, a másikat mindenképpen a fehér kapja). Ez az egyik alaphelyzet, amikor a nem-döntés a jó döntés.

 

Megoldás:

Fekete 1. lépése egy zseniális teszudzsi.  Ez az a lépés alapvetően felforgatja az állást. Fekete nem tudott dönteni A és B között, tehát feltett egy okos kérdést: hogy ha fehér D-n fogja el a két követ, akkor fekete B-vel él meg, ha fehér C, akkor fekete A-val él meg.  Lásd a két következő ábrát!

 

   

 

 

 

 

 

 

Ez pontosan az a helyzet volt, amikor az ellenfél válasza dönti el, hogy melyik módon lehet megélni. A góban nagyon gyakori ez a fajta gondolkodásmód, remélem érezhető, hogy a Tao te King 48. fejezete hogyan kapcsolódik ehhez az álláshoz.

(Érdekes kérdés, hogy mi történik, ha fekete a döntés után kérdez, azaz először meglépi A-t vagy B-t, és utána húzza ki az egy követ. Ezt ki-ki ellenőrizze meg magának)

Címkék: kína kultúra filozófia feladvány taoizmus tao te king

Magyar siker a Kido Kupán!

2011.06.20. 22:52 | icsoti | 1 komment

Balogh Pál (6D) nyerte a Kido Kupa nemzetközi góversenyt Hamburgban!

Európa egyik legnagyobb, 10000 Euro összdíjazású versenyén 11 ország 225 versenyzője vett részt. Az európai ranglista pontok alapján a 8 legerősebb játékos külön csoportban versenyzett körmérkőzéses rendszerben. A meglepetéseket sem nélkülöző versenyen Balogh Pál 5 győzelemmel és 2 vereséggel szerezte meg a győzelmet a szintén 5 győzelmet szerző román Christian Pop (7D) előtt. (Kettőjük között az egymás elleni eredmény döntött.) Harmadik helyen a cseh Jan Simara (6D) végzett megelőzve Mérő Csabát (7D).

A verseny végig rendkívül izgalmas volt. Az utolsó fordulóban még Mérő Csaba számára is elérhető volt az első hely, hiszen Christian Pop legyőzése esetén ő lett volna az első helyezett azonos pontszám mellett, mivel a 4. fordulóban legyőzte Balogh Pált.

Csabának nem sikerült megismételni tavalyi kupagyőzelmét, de így is magyar versenyző nyerte Európa egyik legerősebb versenyét.

A részletes eredmények az alábbi linken megtekinthetők a Gószövetség oldalán.

Gratulálunk!

 

 

 

Címkék: verseny hamburg balogh pál mérő csaba

süti beállítások módosítása